Kuveyt Türk'ün getiri oranı yüzde 5.875 olan ikinci sukuk (İslami tahvil) ihracına 550 milyon dolarlık talebin yüzde 70'inin Körfez sermayesinden gelmesi üzerine, Reuters da Türk sukuk ihracı ile ilgili bir analizi kaleme aldı.
Analizde, genel olarak kendi coğrafi çevresindeki yatırımlara alışık Körfez sermayesinin Türkiye bonolarına olan bu talebi, yatırımcı tercihlerinde önemli bir değişiklik olarak yorumlandı. Yapılan analizde "Türkiye ekonomisinin global zayıflığa karşın olumlu seyrinin sukuk piyasasının diğer tahvil/ bono piyasalarına göre daha az volatil olmasının da desteği ile birlikte Körfez yatırımcılarının öncelikleri de yeniden şekilleniyor" denildi.
National Bank of Abu Dhabi'nin Sabit Getirili Menkul Değerler Bölüm Başkanı Mark Watts, Körfez ülkeleri için Türkiye menşeli sukukun yeni bir heyecan olduğunu söyledi, Watts, "Türkiye'nin performans dinamiklerine bakılırsa herhangi bir zeki fon yöneticisi bu kazanca göz atmak isteyecektir" dedi. Dubai'de bulunan Franklin Templeton Investments CIO'su Mohieddine Kronfol "Türk hükümetinin başlangıç olarak bir sukuk ihracı gerçekleştirmesinin artık vakit geldi" derken bunu bankaların ve diğer kuruluşların da takip edeceğini söyledi. Kronfol, "Bu hem Türkiye için hem de İslami banka endüstrisi için çok iyi olur" dedi. Analize göre Türkiye'nin sukuk ihraç eden başlıca bir kaynak olabilmesi için bankalar dışında geniş bir şirket profilinin de ihraçlara sıcak bakması gerekiyor.
Kuveyt Türk sukuk ihracına aracılık eden hukuk firması olan King & Spalding firmasında partner olan Rizwan Kanji, "Türkiye'den sadece finansal kuruluşlar fon bulmak için piyasaya geliyor" diyor. Bank Asya da olası 5 yıl vadeli 300 milyon dolar tutarında sukuk ihracı için yatırımcı görüşmelerini tamamladı. Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir işlemci ihraca Körfez hesaplarından "ciddi miktarda" talep olacağını ve Kurban Bayramı'ndan sonra ihracın gerçekleşebileceğini söyledi. Albaraka Türk ise yıl başından önce 200 milyon dolar civarında sukuk ihracı yapmayı planlıyor. Geçen yıl Kuveyt Türk tarafından ihracı gerçekleştirilen ve Türkiye'nin ilk ihracı olan 100 milyon dolarlık 3 yıl vadeli sukukun getirisi 2010 sonundan beri 55 baz puan düşerken Yunanistan'da krizin derinleştiği eylül ayında ise 20 baz puan yükseldi. Bunun aksine 2008'de ihraç edilen Mart 2019 itfalı Türkiye'nin klasik 1.5 milyar dolar değerindeki euro bondunun getirisi ise bu yıl 4 baz puan yükseldi. Eylülde ise getiride 30 baz puan yükseliş yaşandı.
Kaynak: Sabah Gazetesi
0 yorum:
Yorum Gönder